Odpowiedzi

2010-01-13T22:15:30+01:00
A więc:
1.
skoro (x-1)(2x-3)²=0 tzn , że
(x-1)=0 lub (2x-3)²=0
2.
x-1=0
x=1
3.
(2x-3)²=0
pierwiastkujemy bo 0 po prawej
2x-3=0
2x=3
x=3/2
4. miejsca zerowe to x=1 i x=3/2
2 5 2
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-13T22:16:54+01:00
Aby znaleźć miejsca zerowe, musisz znaleźć takie liczby x, dla których równanie to będzie miało rozwiązania :)
Aby takie równanie miało rozwiazanie, wówczas jeden z czynników musi być 0. (otrzymamy 0 tylko wtedy, gdy coś pomnożymy przez to 0 :P )
wiec co najmniej 1 nawias musi być zerem :)
i tak przyrównujemy:
1 nawias: x-1=0
dla jakiego x będzie to prawda?
x=1, to chyba nie pozostawia wątpliwości. i w ten oto sposób znaleźliśmy pierwsze miejsce zerowe, teraz zajmeimy się drugim nawiasem.
(2x-3)²=0
oczywiście tylko 0 podniesione do potęgi 2 da nam zero, w związku z czym liczba w nawiasie musi być zerem.
2x-3=0
2x=3
x=2/3


Tym sposobem znaleźliśmy rozwiązania tego równania, a zarazem miejsca zerowe ;-)
2 3 2
2010-01-13T22:17:57+01:00
(x-1)(2x-3)^=0
(x-1)((2x)^-2*2x*3+3^)=0
(x-1)(4x^-12x+9)=0
4x^-12x^+9x-4x^+12x-9=0
9x-9=0/=9
9x=9/:9
x=1

tu gdzie jest ^ to ma być do potęgi 2 ;)
1 1 1