Odpowiedzi

2010-01-14T13:11:35+01:00
Nie bardzo wiem jak odczytać a więc odczytam na dwa sposoby

a) -2 za ułamkiem 3/x
g(x) = 3/x - 2

jedną z asymptot jest prosta x = p, gdzie p jest liczbą wypadającą z dziedziny
D: x różne od 0

Zatem p = 0 oraz x=0

druga asymptota ma równanie y=q, gdzie q jest wartością stojącą poza ułamkiem

q=-2; y=-2

Punkt przecięcia: P=(p; q)
P=(0; -2)

a) -2 w mianowniku ułamka

g(x)=3/(x-2)

D: x-2 różne od 0
x różne od 2

p=2

za ułamkiem nie ma liczby więc q=0
P=(2;0)

b) g(X)=3-1/x
g(x) = -1/x +3 (3 za ułamkiem)
D: x różny od 0

p=0

za ułamkiem mamy 3, więc q=3

P=(0;3)
1 5 1