BARDZO PROSZĘ O POMOC.Potrzebuję to na rano,Bardzo proszę o rozwiązanie wszystkich przykładów .Najlepsze oceniam :)znaczek/ oznacza kreskę ułamkową
zad1)
rozwiąż równanie:
a) 3(4x-2)-2(x-3)=10
b) (3x+4)x+3x=11+3x²-4
c)x/4-x/3=x/2-7
d) (x-3)/2-(2x-4)/3=(-2/3x+1)/4-1
zad 2)
Rozwiąż układy równań
to są układy:
a)
x+y=20
2x+3y=52
b)
2x+y=16
5x-6y=0
c)
x+y=50
x/2-y/3=0
d)
x/2-1,5-y=-3
x/3-y/2=1/3
e)
2(x+y)/3+8=4/3 (2x-y) - (x-2y)/2
(x+1)/3+1=(3-y)/4
f)
x/2+y/4=2x+3y-1/2
x(y-x)-6=y(x-1)-x(x+2)

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T02:09:11+01:00
1a) 12x-6-2x+6=10
10x=10// dzielimy przez 10
x=1
1b)3x² +4 +3x=11+3x²-4 (przenosimy niewiadome na jedną stronę znane na drugą)
3x²-3x²+3x=11-4-4
3x=3
x=1
1c)mnożymy całe równanie *12 (aby pozbyć się ułamków)
3x-4x=6x-84
-7x=-87 //dzielimy przez -7
x=12

1d) znów mnożymy *12
6(x-3) -4(2x-4)=3(-2/3x+1)-12
6x-18-8x+16=-2x+3-12
-2x-2=-2x-9
0=-7 (równanie sprzeczne)

2a) x=20-y
2(20-y)+3y=52

x=20-y
40-2y+3y=52 => y=12

x=8
y=12

2b) y=16-2x
5x-6(16-2x)=0

y=16-2x
5x-96+12x=0

y=16-2x
17x=96 =>x=5,65
=> y=4,7
2c)
x=50-y
x/2-y/3=0 //mnożymy *6 i otrzymujemy 3x-2y=0

x=50-y
150-3y-2y=0

x=50-y
-5y=-150//dzielimy przez-5
y=30=> x=20

2d) 0,5x-y=-1,5
x/3 -y/2 =1/3 //mnozymy *6 => 2x-3y=2

y=1,5+0,5x
2x -4,5-1,5x=2 => 0,5x=6,5 =>x=13
y=8

2e) mnożymy całe równanie *6
4(x+y) +48 =8(2x-y)-3(x-2y)
drugie równanie mnożymy *12
4(x+1)+12=3(3-y)

4x+4y+48=16x-8y-3x+6y
4x+4+12=9-3y

9x-6y=48
3y+4x=-7 => y=(-7-4x)/3

9x-2(-7-4x)=48 => 9x+14+8x=48
=> 17x=34 => x=2
y=-5

2f)mnożymy równanie *4
2x+y=8x+12y-2=> 6x+11y=2
xy-x²-6=xy-y-x²-2x => 2x+y=6 => y=6-2x

6x+66-22x=2=> 16x=64 =>x=4
y=-2


nie pisałam pierwszych równań jak zauważyłaś zapewne:)
i nie jestem pewna czy dobrze napisałaś równania 1d i 2b bo w kontekście innych wyników nie pasują
2 5 2
2010-01-14T02:10:17+01:00
Zad1)
rozwiąż równanie:
a) 3(4x-2)-2(x-3)=10
12x-6-2x+6=10
10x=10
x=1
b) (3x+4)x+3x=11+3x²-4
3x²+4x+3x=11+3x²-4
7x=7
x=1
c)x/4-x/3=x/2-7
x/4-x/3=x/-5
x-4x/3=4x/-5
3x-4x=12x/-5
-15x+20x=12x
17x=0
x=0
d) (x-3)/2-(2x-4)/3=(-2/3x+1)/4-1
(x-3)-2(2x-4)/3=2(-2/3x+1)/3
3(x-3)-4x+8=-4/6x+1
3x-9-4x+8=-4/6x+1
-x-1=-4/6x+1
(6x+1)(-x-1)=-4

zad 2)
Rozwiąż układy równań
to są układy:
a)
x+y=20
2x+3y=52

-2x-2y=-40
2x+3y=52
y=12
x=20-12=8
b)
2x+y=16
5x-6y=0

12x+6y=96
5x-6y=0

17x=96
x=96/17
[...]
c)
x+y=50
x/2-y/3=0

x+y=50
x-2y/3=0

x+y=50
3x-2y=0

2x+2y=100
3x-2y=0
5x=100
x=20
y=50-20=30
d)
x/2-1,5-y=-3
x/3-y/2=1/3

x-3-3y=-6
x-3y/2=1

x-3y=-3
2x-3y=2

-x+3y=3
2x-3y=2

x=5
5-3y=-3
3y=8
y=8/3
e)
2(x+y)/3+8=4/3 (2x-y) - (x-2y)/2
(x+1)/3+1=(3-y)/4

2(x+y)+24=4(2x-y)-3(x-2y)/2
4(x+y)+48=8(2x-y)-3(x-2y)
4x+4y+48=16x-8y-3x+6y
-9x+6y=-48

(x+1)+3=3(3-y)/4
4(x+1)+12=3(3-y)
4x+4+12=9-3y
4x+3y=-3

-9x+6y=-48
4x+3y=-3

-9x+6y=-48
-8x-6y=6

-17x=-42
x=42/17
[...]
f)
x/2+y/4=2x+3y-1/2
x(y-x)-6=y(x-1)-x(x+2)

x+2y/4=4x+6y-1
4x+2y=16x+6y-1
12x+4y=1

x(y-x)=y(x-1)-x(x+2)
xy-x2=xy-y-x2-4
y=-4

12x+4(-4)=1
12x-16=1
12x=17
x=17/12

Coś czuję, że albo ja popełniłem kilka błędów, albo ty pisząc przykłady. Niestety o 2:00 ciężej idzie matma :)