Wypisz i opisz chroby ukladu pokarmowego i sposoby ich zapobiegania ( podstawowe) opisz trawienie cukrów tłuszczowców i białek rola watroby opisz podane pierwiastki i witaminy w jakich produktach wystepuja i co sie stanie jesli bedzie ich niedobor d3 c jod fosfor a e magney wapn napisy jak najkrocej i na temat poniewaz musze miec to na sciadze prosze pomozcie

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T13:51:08+01:00
Jama ustna ph ok 7 przy udziale enzymu ślnianek - amylaza śliniowa trawieniu ulega skrobia do krótszych łańcuchów wielocukrowych i maltozy
Zołądek odczyn silnie kwaśny enzym pepsyna - białko do długich łańcuchów polipeptydowych, enzym lipaza - tłuszcz zemulgowany do glicerolu, kwasy tłuszczowe, enzym podpuszczka ( u młodych ssaków) białko mleka- kazeina do ścietej kazeiny
dwunastnica- odczyn lekko zasadowy; amylaza trzustkowa- skrobia dekstryny do maltozy, enzym lipaza trzustkowa tłuszcze do glicerolu i kwasów tłuszczowych, enzym trypsyna i chymotrypsyna łańcuchy polipeptydowe do krótkich łańcuchów polipeptydowych
jelito czcze - enzym maltaza laktaza, sacharaza trawi sacharoze maltoze laktoze do monosacharydów głownie glukozy, enzymy egzopeptydazy łańcuchy polipeptydowe do aminokwasów, enzym nukleazy kwasy nukleinowe do nukleotydów
Nastepnie jest wchłanianie substancji w jelicie kretym i przez żyle zwrotną ich wykorzystanie.

Otyłość- pierwotna przyczyna to spożywanie nadmiernej ilośći pokarmu bogatego w składniki energetyczne . z czasem prowadzi to nie tylko do odkładanie tkanki tłuszczowej ale i do powaznych zaburzeń metabolicznych w organizmie. otylosci towarzysza zawsze inne choroby: miazdzyca i nadcisnienie, mogace doprowadzic do zawału serca, cukrzyca

Choroba wrzodowa- jesli w jakims miejscu na wewnetrznej scianie zoladka dojdzie do uszkodzenia warstwy sluzu, znajdujace sie tam komorki zostaja odkryte i wystawione na agresywne działanie soku żołądkowego. w ten sposob tworzy sie drobna ranka - wrzód. jesli sciana zoladka zostanie strawiona na wylot i przez powstały otwór do jamy ciała dostanie sie zawartosc zoladka to mowimy o peknieciu wrzodu co jest niebiezpieczne dla zycia chorego. poza zoladkiem wrzody tez czesto powstaja w dwunastnicy przyczyny: sposob odzywiania, stres palenie papierosów oraz uwarunkowania genetyczne infekcja bakteria Helicobacter pylori.

zatrucia pokarmowe- spozycie nieprawidłowo przygotowanego lub przechowywanego pożywienia , w ktorym znajdują sie bakterie najczestszym sprawca jest Salmonella. wywołują one silne zaburzenia w układzie pokarmowym co objawia sie biegunką i wymiotami. silniejsze zatrucia wymagaja hospitalizowania ze wzgledu na niebezpieczenstwo odwodnienia.

pasozyty
-pierwotniaki wywołujące np czerwonke
płazińce- różne gat tasiemców zyjace w jelicie cienkim
-nicienie- np glista ludzka- jelito cienkie
-owsik- jelito grube
-włosień spiralny- jelito cienkie

rola watroby
- produkuje żółć która jako emulgator umożliwia trawienie i wchłanianie tłuszczów
- miejsce metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek
- magazynuje glikogen
- magazynuje wit A, D, B12
-reguluje poziom glukozy i innych subst we krwi
- syntezuje brawie wszystkie białka osocza krwi
- miejsce powstawanie aminokwasów endogennych
-syntezuje mocznik
-unieszkodliwia toksyczne substancje
- głowny generator ciepła w organizmie.
1 4 1