Rozłóż wielomian na czynniki , korzystając ze wzorów skróconego mnożenia :
a) x do potęgi 2 - 2x do potęgi 5
b) 16x do potegi 2 - 5
c) x do potegi 2 + 4x + 4
d)9x do potęgi 2 -6x+1
e)x do potęgi 4 - 16
f) x do potęgi 4 -9
g) x do potęgi 4 - x do potęgi 2 + 1/4
h) 4x do ptęgi 4 + 4x do potęgi 2 + 1
i)x do potęgi 3 + 1
j)x do potęgi 3 -2
K) 1/27 + x do potęgi 3
l)x do potęgi 6 -1
m) 64-x do potęgi 6
n) x do potęgi 6 - 2x do potęgi 3 +1


Prosze pomózcie bo tego nie rozumie i nie umnie zrobic . . .
za pomoc będe bardzo wdzięczna :) pozdrawiam Karola

i chodzi mi o całościowe rozwiązanie skąd ten wynik . . . .

1

Odpowiedzi

2009-09-27T18:06:14+02:00
A) x do potęgi 2 - 2x do potęgi 5=x²(1-2x³)=x²(1-pier 3 stop z 2x)(1+2pier 3 stop z 2 razy x+(pier 3 stop z 2x)²)

b) 16x do potegi 2 - 5=(4x-√5)(4x+√5)
c) x do potegi 2 + 4x + 4=(x+2)²
d)9x do potęgi 2 -6x+1=(3x-1)²
e)x do potęgi 4 - 16 =(x²-4)(x²+4)
f) x do potęgi 4 -9=(x²-3)(x²+3)
g) x do potęgi 4 - x do potęgi 2 + 1/4=(2x²-1/2)²
h) 4x do ptęgi 4 + 4x do potęgi 2 + 1 =(2x²+1)²
i)x do potęgi 3 + 1 =(x+1)(x²-x+1)
j)x do potęgi 3 -2=(x+pier 3 stopnia z 2)(x²-pier 3go stop z 2 razy x+pierwc3 go stop z 2 do kwadratu )

K) 1/27 + x do potęgi 3=(1/3+x)(1/9-1/3x+x²)
l)x do potęgi 6 -1=(x³-1)(x³+1)
m) 64-x do potęgi 6=(8-x³)(8+x³)
n) x do potęgi 6 - 2x do potęgi 3 +1=(x³-1)²