Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-27T18:22:41+02:00
Sól kwasu beztlenowego - KCl (chlorek potasu)

KOH + HCl -> KCl + H₂O
2 K + 2 HCl -> 2 KCl + H₂^
K₂O + 2 HCl -> 2 KCl + H₂O

Sól kwasu tlenowego - Na₂CO₃ (węglan sodu)

2 NaOH + H₂CO₃ -> Na₂CO₃ + H₂O
2 Na + H₂CO₃ -> Na₂CO₃ + H₂^
Na₂O + H₂CO₃ -> Na₂CO₃ + H₂O
1 5 1
2009-09-27T18:33:16+02:00
NaSO4 - siarczan sodu
KCl - chlorek potasu

Na2O + H2SO4 ---> Na2SO4 + H2O
2Na + H2SO4 ---> Na2SO4 + H2
2NaCl + H2SO4 ---> Na2SO4 + 2HCl

K2O + 2HCl ---> 2KCl + H2O
2K + 2HCl ---> 2KCl + H2
K2S + 2HCl ----> 2KCl + H2S
1 5 1
  • Użytkownik Zadane
2009-09-27T19:15:29+02:00
H₂SO₄+MgO→MgSO₄+H₂O siarczan (VI) magnezu
SO₃+MgO→MgSO₄
H₂SO₄+Mg(OH)₂→MgSO₄+2H₂O

2HCl+Mg(OH)₂→MgCl₂+2H₂O chlorek magnezu
2HCl+MgO→MgCl₂+H₂O
2HCl+Mg→MgCl₂+H₂
1 5 1