Odpowiedzi

2010-01-14T19:10:34+01:00
X ² + x
------------------- = [x(x+1)]x =x+1
x

2p - 2
----------- = [2(p-1)]/(p-1)=2
p-1


y² - 4
------------------=[(y-2)(y+2)]/[2(y+2)]=(y-2)/2
2y+4
2010-01-14T19:13:25+01:00
X²+x x(x+1)
------- = --------- = x+1
x x
Wyłączasz wspólny czynnik przed nawias, x się skracają


2p-2 2(p-1)
-------=----------= 2 (p-1 się skracają)
p-1 p-1
Wyłączasz wspólny czynnik przed nawias, p-1 się skracają

y²-4 (y+2) (y-2) y-2
---------=--------------= ---------
2y+4 2(y+2) 2
Rozkładasz wzór skróconego mnożenia a w mianowniku wyłączasz wspólny czynnik przed nawias, y+2 się skracają