Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T19:14:48+01:00
X - tyle lat temu mama była 5 razy starsza
5*(14-x) = 38-x
70-5x=38-x
70-38=-x+5x
32=4x
x=8

y - za tyle lat mama będzie 2 razy starsza

2*(14+y) = 38+y
28+2y=38+y
2y-y=38-28
y=10

Odp: Mama była 5 razy starsza 8 lat temu, a za 10 lat będzie 2 razy starsza od Tomka.
1 5 1
2010-01-14T19:15:53+01:00
38-8=30
14-8=6
30/6=5
14+10=24
38+10=48
48/24=2
2 3 2
2010-01-14T19:17:52+01:00
8 lat temu tomek był 5 razy młodszy od swojej mamy a za 10 lat tomek bedzie dwa razy młodzy od mamy