Odpowiedzi

2009-09-27T18:33:16+02:00
A)odwrotność iloczynu trzech liczb ujemnych.
-x*-y*-z=-xyz -xyz - odwrotność xyz czyli dodatni
b)odwrotność sumy dwóch liczb ujemnych.
-x + -y np.
-4 + (-3) = -7 -7 odwrotność 7 czyli dodatni
1 1 1
2009-09-27T18:34:56+02:00
A)-x*-y*-z=-xyz odwrotność z -xyz = 1:(-xyz) ujemna
b)-x*-y=xy odwrotność z xy = 1:(xy) dodatnia
1 1 1
2009-09-27T18:39:19+02:00
A)-x*(-y)*(-p)=-(xyp)=xyp (liczba dodatnia)

b)-x+(-y)=x+y (liczba dodatnia)
np.
-3+(-5)=-8=8

odwrotnosc liczby czyli jak jest liczba ujemna to jest dodatnia, jak dodatnia to ujemna :)
1 1 1