Odpowiedzi

2010-01-14T19:58:47+01:00
Wzór na sumę wyrazów ciagu geometrycznego jest taki:

S n = a₁ * (1 - q ^ n / 1 - q ) sprawdź sobie we wzorach w książce bo tu jest to troche nieczytelne

n = 5 bo liczysz sumę pięciu pierwszych

S₅ = a₁ * (1 - q⁵/ 1 - q)
w zadaniu masz a₁ i q więc podstawiamy dalej, za literki podstawimy cyferki. wygląda to tak

S₅ = 3 * (1 - (-2)⁵ / 1 - (-2))
S₅ = 3 * (1 - (-32) / 1 +2)
S₅ = 3 * ((1 + 32) / 3)
S₅ = 3 * (33 / 3)
skracasz sobie trójki i otrzymujesz S₅ = 33 i tyle wynosi suma
pięciu pierwszych wyrazów ciągu

1 5 1