Odpowiedzi

2010-01-14T20:26:02+01:00
(x+y)/2=15

[(x-2) + y/2 ] /2 =10


x+y=30

2x+y=44

-x-y=-30
2x+y=44

x=14

y=16
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T20:44:41+01:00
analiza
x- pierwsza liczba
y- druga lczba
(x+y)/2 - srednia arytmetyczna
15 -srednia arytmetyczna
x - 2 - 1 liczba po zmniejszeniu
y/2 - 2 liczba po zmniejszeniu
<(x-2)+(y/2)>/2 - srednia arytmetyczna po odjeciu
10 - srednia arytmetyczna po odjeciu

(x+y)½ = 15
<(x-2)+(½y)>½ = 10

½ x + ½ y = 15
<(x-2)+(½y)>½=10

x = 30 - y
<(x-2)+(½y)>½=10

(30-y-2+½y)½= 10

(28-½y)½ = 10

14-¼y = 10

-¼y = -4 / * -4
y = 16

x = 30 - 16
x = 14

y = 16
x = 14
< >- to ma byc nawias kwadratowy