Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Igo
  • Rozwiązujący
2010-01-14T22:03:43+01:00
Rozwiązując to zadanie skorzystamy z zasady zachowania energii całkowitej (enegia potencjalna zamieniła się w kinetyczną).

Na początku skoczek miał energię kinetyczną równą zero a potencjalną:

Ep = m * g * h

Gdy wpadał do wody energia potencjalna była równa zero a kinetyczna:

Ek = 1/2 m* v^2

(v^2 to kwadrat prędkości)

W takim razie:

1/2 m * v^2 = m * g * h (możemy to równanie podzielić obustronnie przez m)

1/2 v^2 = g * h

v^2 = 2 * g * h

v = pierwiastek z (2 * g * h) = pierwistek z(2 * 10 m * 10 m/s^2) = pierwiastek z (200) = (około) 14 m/s

Skoczek wpadł do wody z prędkością 14 m/s.