Działka ma kształt prostokąta, którego szerokość wynosi 28 metrów, a długość jest dwa razy większa. Na warzywa przeznaczono 3/4 powierzchni działki, pozostałą część na pasiekę. Ile arów działki przeznaczono na pasiekę? - Zapisz obliczenia.

bardzo proszę o obliczenia

2

Odpowiedzi

  • Użytkownik Zadane
2010-01-14T21:34:47+01:00
Dane ;
a=28m
b= 2a = 56m
3/4 - warzywa
1/4 - pasieka
Rozwiązanie ;
P=ab
P= 28*56
p= 1568m ²
1568*3/4=1176m ²-pole zajmowane przez warzywa
1568 - 1176=392m²- pole na pasiekę
392m²= 3,92 ar
Odp. Na pasiekę przeznaczono 3,92 arów działki
43 4 43
2010-01-14T21:40:34+01:00
Szerokość - 28m
długość - 2 * 28m = 56m
P działki = 28m * 56 m = 1568 m²
Warzywa 3/4
P warzyw = 0,75 * 1568m² = 1176 m²
Pasieka = P działki - P warzyw
Pasieka = 1568m² - 1176m² = 392m²
1 a = 100m²
x a = 392 m²
x = 392 m² : 100 m²
x = 3,92 a
Odp. Pasieka ma powierzchnię 3,92 a
23 4 23