Cena rowera w pewnym sklepie w pazdzierniku byla rowna 2200zl. w listopadzie cené obnizono o 20% a w grudniu podwyzszono o 10%. o ile zlotych nalezaloby podniesc cene roweru po dwukrotnej zmianie ceny, aby wrocila do ceny poczatkowej?

3

Odpowiedzi

2010-01-14T21:38:14+01:00
20/100*2200zł=440zł
2200zł-440zł=1760zł
10/100*1760zł=176zł
1760zł+176zł=1936zł
2200zł-1936zł=264zł
Należy podnieść cenę o 264zł.
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T21:38:30+01:00
2200*0,2=440 - o tyle obnizonow
Czyli cena w grudniu wynosiła 2200-440=1760zł
1760*0,1=176 o tyle podwyzszono
1760+176=1936 Cena po podwyżce

alby wrociła do początkowej nalezy dodac 2200-1936=264zł !
4 5 4
2010-01-14T21:39:12+01:00
20% z 2200zł
10% --> 220zł
20% --> 440 zł
2200 - 440 = 1760 zł

10% z 1760 zł
10 % --> 176 zł
1660 + 166 = 1936 zł

2200 - 1936 = 264 zł