Odpowiedzi

2010-01-14T22:29:11+01:00
A). 4b+1
b). 4a-1
c). 3x+2
d).6a-b
e). 10a-5ax+b-2x+5
f).3k-m+2n+2
g). 1,4x- 0,7y-6,9
h).2,5a+0,2b+4
47 3 47
2010-01-14T22:31:26+01:00
Ad.1
a) 3b+(b+1) = 3b + b + 1 = 4b +1
b) 5a-(a+1)=5a-a-1=4a-1
c)2x-(3-5-x)= 2x-3+5+x=3x+2
d)2a+(3a-2b)+(a+b)=2a+3a-2b+a+b=6a-b
e)5a(2-x)+b-2x+5=10a-5ax+b-2x+5
f)7k-(m-2n+k)-(5k-3)+(2k-1)=7km-14kn+7k²-5k+3+2k-1=7km-14kn+7k²-3k+2
g)0.3x-(5+0.7y)-(0,9-0,1x)+(x-1)=0.3x-5-0.7y-0.9+0.1x+x-1=1.4x-6.9-0.7y
h) 0.5a+(5-0,8b+2a)-(-b+1) =0.5a+5-0.8b+2a+b-1=2.5a+4+0.2b
36 3 36
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-14T22:35:17+01:00
A) 3b+(b+1)= 3b+b+1= 4b+1
b) 5a-(a+1)= 5a-a-1= 4a-1
c) 2x-(3-5-x)= 2x-3+5+x= 3x+2
d) 2a+(3a-2b)+(a+b)= 2a+3a-2b+a+b= 6a-b
e) 5a(2-x)+b-2x+5= 10a-5ax+b-2x+5= 10a+b-2x-5ax+5
f) 7k-(m-2n+k)-(5k-3)+(2k-1)= 7k-m+2n-k-5k+3+2k-1= 3k-m+2n+2
g) 0.3x-(5+0.7y)-(0,9-0,1x)+(x-1)= 0.3x-5-0.7y-0.9+0.1x+x-1= 1.4x-0.7y-6.9
h) 0.5a+(5-0,8b+2a)-(-b+1)= 0.5a+5-0.8b+2a+b-1= 2.5a+4.2b+4

UWAGA! Osoba wyżej ma źle przykład "f", bo pomnożyła 7k przez pierwszy nawias zamiast odjąć, ja natomiast miałam błąd w "g", ale już go poprawiłam, dlatego myślę, że mam już wszystko dobrze ;)
108 4 108