Odpowiedzi

2009-09-27T23:01:53+02:00
Aaa, to log jest wykladnikiem.
Tylko jak ci opisac odpowiedz?
powoli, będe opisywac słowami też
a)
√(cały przykład pod pierwiastkim i ta aż do końca rozwiązania)
pod pierwiastkim:
25 do potęgi log₅3(zamieniłam podstawi i już nie ma odwrotności)+ 49 do potęgi log₇4=
√(5²) do potegi log₅3+(7²) do potęgi log₇4=
√5 do potegi 2log₅3 + 7 do potęgi 2log₇4=
√5 do potegi log₅ 9 + 7 do potęgi log₇16=
√9+16=√25=5

b)16 do potęgi ( log₂ ⁴√2 + log₄ 3)=
16 do potęgi (1/4 log₂ 2 + log₄ 3)=16 do potęgi (1/4 + log₄ 3)=
16 do potęgi 1/4 * 16 do potęgi log₄ 3 =
⁴√16 * (4²) do potęgi log₄ 3 = 2 * 4 do potęgi 2 log₄ 3 =
2 * 4 do potęgi log₄ 9 =2*9=18

c) 81 do potęgi 1/log₄9 - 8 do potęgi log₄9=
(9²) do potęgi log₉4 - (2³)do potęgi log₄9=
9 do potęgi 2log₉4 - 2 do potęgi 3log₄9=
9 do potęgi log₉16 - 2 do potęgi log₄729 =
16 + 2 do potęgi log₂729/log₂4= 16 + 2 do potęgi log₂729/2 =
16 + 2 do potęgi 1/2 log₂729= 16 + 2 do potęgi log₂ √729 =
16 + 2 do potęgi log₂ 27 =16 +27=43

d)3 ( do potęgi 3/log przy podstawie√6 z liczby 3 - log₃2*log₂ √6)=
3 ( do potęgi 3* 1/log przy podstawie√6 z liczby 3 - 1/2 log₃2*log₂ 6)=
3 ( do potęgi 3* log ₃ √6 - 1/2 log₃2*log₂ 2*3)=
3 [do potęgi log ₃ 6√6 - 1/2 log₃2*(log₂ 2+log₂3)]=
3 [do potęgi log ₃ 6√6 - 1/2 ( log₃2*( 1+ 1/log₃2)]=
3 [do potęgi log ₃ 6√6 - 1/2 ( log₃2 +1)]=
3 [do potęgi log ₃ 6√6 - 1/2 log₃2 - 1/2 ]=
3 [do potęgi log ₃ 6√6 - log₃ √2 - 1/2 ]=
3 do potęgi ułamek log ₃ 6√6 / √2 : 3 do potęgi 1/2 =
6√6 / √2 : √3 =6√3:√3=6
4 5 4