Zapisz w jak najprostszej postaci.
a.) 3(2x-1)+4(1-x)
b.) 2( 2x+5)-6(x-2)
c.) -2x(8-x)-5(x do potęgi 2 +3x)
d.) 5(3-2x)-(4x+6)*3
e.) 2x+5- 3x-12/ krska ułamkowa podzielić na 3
f.) 12x+16/ krska ułamkowa podzielić na 4- 10x+15/ kreska ułamkowa podzielić na 5
g.) 9-6x/ kreska ułamkowa podzielić na 3- 21-14x/ kreska ułamkowa podzielić na 7
h.) 4(x-1)/ kreska ułamkowa podzielić na 2>>>> od tego wszystkiego-3* 10x-50 kreska ułamkowa podzielić na 5

3

Odpowiedzi

2010-01-15T14:21:50+01:00
A)= 6x - 3 + 4 - 4x= -2x -1
b)= 4x+ 10 - 6x+ 12= -2x + 22
c)= -16x + 2xdo potęgi drugiej - 5xdo potęgi drugiej-15x= -31-3xdo potęgi drugiej
d)=15 - 10x - 12x - 18 = -3 - 28
e)=(2x+5-3x-12)podzielić na 3=dwie trzecie x +jeden i dwie trzecie - x - 4= dwie trzecie - trzy i dwie trzecie
17 2 17
2010-01-15T18:55:13+01:00
A) 6x-3+4-4x = 2x+1
b) 4x+10-6x+12 = -2x+22
c) -16x+4x²-5x²-15x = -31x-x²
d) 15-10x-12x-18 = -3-22x
e) ⅖x+pięć trzecich-x-4 = -⅓x-2⅓

a tam nie rozumiem co przez co dalej dzielić :(
13 2 13
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-15T20:28:46+01:00
A.) 3(2x-1)+4(1-x) = 6x - 3 + 4 - 4x = 2x + 1

b.) 2( 2x+5)-6(x-2) = 4x + 10 - 6x - 12 = -2x - 2

c.) -2x(8-x)-5(x do potęgi 2 +3x) = -16x - 2x do potęgi 2 - 5x do potęgi 2 - 15x = 31x - 7x do potęgi 2

d.) 5(3-2x)-(4x+6)*3 = 15 - 10x -4x + 6 * 3 = 15 - 14x + 18 = 33 - 14x

e.) 2x+5- 3x-12/ krska ułamkowa podzielić na 3 = 2x + 5 - x - 4 = x + 1

f.) 12x+16/ krska ułamkowa podzielić na 4- 10x+15/ kreska ułamkowa podzielić na 5 = 3x + 4 - 2x + 3 = x - 1

g.) 9-6x/ kreska ułamkowa podzielić na 3- 21-14x/ kreska ułamkowa podzielić na 7 = 3 - 2x - 3 - 2x = 0

h.) 4(x-1)/ kreska ułamkowa podzielić na 2>>>> od tego wszystkiego-3* 10x-50 kreska ułamkowa podzielić na 5 = 4x - 4 : 2 *3 - 10x - 50 : 5 = 2x - 2 *3 - 2x - 10 = 6x - 6 - 2x - 10 = - 4x - 4







41 3 41