Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-15T15:06:39+01:00
1 .
p=(-2,1)
-x+2y-1=0
Wzorem ogólnym funkcji jest wzór: y=ax+b
zatem po przekształceniu twojego wzoru mamy
y=½x+½

jeżeli niewiadoma prosta jest do tego prostej Prostopadła to znaczy że Współczynnik kierunkowej jest Odwrotny z przeciwnym znakiem czyli a=-1/a
my mamy że a = ½ zatem w tej drugiej funkcji a będzie się równało -2
podstawiamy teraz to co mamy czyli Punkt P o raz współynnik kierunkowej do wzoru ogólnego funkcji
y=ax+b
1=-2×-2+b
czyli b =-3
mamy a mamy b to rozbimy wzór y=-2x-3 czyli 0=-2x-y-3
2.
Tutaj jest podobnie tyle że współczynnik kierunkowej kiedy proste są do siebie Równoległe jest TAKI SAM.
zatem przekształcamy wzór 2x-2y+2=0
y=x+1
czyli a wynosi 1!!!
podstawiamy a i punkt do wzoru ogólnego y=ax+b
czyli:
2=-1+b
b=3
czyli Wzorem Ogólnym jest: y=x+3 czyli x-y+3=0
GOTOWE :)