Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-15T15:14:08+01:00
[W odpowiedzi powyżej jest błąd w znaku w pierwszym układzie]

Układ pierwszy:

2x-y-1=0
x+2y-8=0

Od równania pierwszego odejmujemy drugie pomnożone przez 2

-5y+15=0
5y=15
y=3

i podstawiamy do pierwszego

2x-4=0
2x=4
x=2

odp: x=2 y=3

Układ drugi:

2(x-y)+x=5
(x+y)/3 -x=1 (mnożymy obie strony *3)

2x-2y+x=5
x+y-3x=3

3x-2y=5
-2x+y=3

do pierwszego dodajemy drugie pomnożone przez 2

-x=11
x=-11

podstawiamy do pierwszego równania z ostatniego układu

3(-11)-2y = 5
-2y = 38
y=-19

odp: x=-11 y =-19