Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-15T16:36:57+01:00
A do potęgi 2 -3a+1=16+12+1=29

1+x(x+4)=1+x do potęgi 2 + 4x=1+121-44=78
2010-01-15T16:38:18+01:00
-4(2)-3*(-4)+1=16+12+1=29 ========>(2) to znaczy do potegi drugiej
1+(-11)(-11+4)=1+(-11)*-7=1+77=78
2010-01-15T16:46:16+01:00
A²-3a+1 dla a=-4
a²-3a+1= -4²-3*-4+1=16 ["bo przy liczbie ujemniej jest potęga parzysta czyli wyjdzie z tego liczba dodatnia a nie ujemna bo dwa minusy równa się plus"]
+12+1=28+1=29

1+x(x+4) dla x=-11
1+x²+4x ["wymnażamy x(x+4)a to wyjdzie x*x + x*4 czyli x²+4x] ["a teraz podstawiamy] =1(-11)²+4*(-11)=1+121 ["bo przy liczbie ujemniej jest potęga parzysta czyli wyjdzie z tego liczba dodatnia a nie ujemna bo dwa minusy równa się plus"] -44=122-44=78