Odpowiedzi

2010-01-15T18:11:18+01:00
900zł.-100%
x zł.-15%
900*15/100=135zł.

900zł.-135 zł.765 zł.

765 zł. - 100%
x zł. -10%

765*10/100= 76,5 zł.

765 zł. - 76,5 zł. = 688,5 zł.to jest wynik
13 4 13
2010-01-15T18:11:46+01:00
I obnizka

100%-15%=85%

900zl---100%
x--------85%

100x=900*85=76500 /:100
x-765[zl] -tyle kosztoqal po I obnizce

II obnizka

100%-10%=90%

765zl-------100%
x-------------90%

100x=765*90=68850 /:100
x=688,5[zl]-tyle kosztowal po II obnizce

Po drogiej obnizce monitor kosztowal 688,5zl;))
6 3 6
2010-01-15T18:15:48+01:00
900 zł - cena monitora przed obniżką
15% - pierwsza obniżka
10% - druga obniżka

Równanie:
Pierwsza przecena
900 * 15% = 900 * 15/100 = 900 * 3/20 = 135

900 - 135 = 765 -- cena po pierwszej przecenie

Druga przecena
765 * 10% = 765 * 1/10 = 76,5

765 - 76,5 = 688,5 -- cena po drugiej obniżce

Odp.: Monitor po drugiej przecenie kosztował 688,5 zł.
11 5 11