Odpowiedzi

2010-01-15T18:29:30+01:00
3m*5m=15m²=150000cm²
20cm*10cm=200cm²
150000cm²:200cm²=750 płytek
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
  • Użytkownik Zadane
2010-01-15T18:29:32+01:00
3m=300cm
5m=500cm
P=300 ×500=150000cm²

pole płytki=20×10=200cm²

150000÷200=750
2010-01-15T18:30:01+01:00
Maciej zamierza położyć parkiet w swoim pokoju, który ma 3m szerokości i 5m długości.Ile płytek parkietowych o wymiarach 20cmx 10cm musi w tym celu zakupić?

3m- 300cm
5m-500cm

300 cm * 500 cm = 150000 cm kwadratowych
20 cm * 10 cm = 200 cm kwadratowych
150000 : 200 = 750

Odpowiedź:
Musi kupić 750 płytek. ;)