9. Oblicz

a) powiększenie obiektu, jeżeli do obserwacji użyto okularu o 12-krotnym powiększeniu i obiektywu o 5-krotnym powiększeniu.

................................................................................

b) powiększenie obiektywu, jeżeli do obserwacji użyto okularu o 12-krotnym powiększeniu, a obserwowany obiekt został powiększony 120 razy.

................................................................................

c) powiększenie okularu, jeżeli do obserwacji użyto obiektywu o 40-krotnym powiększeniu, a obserwowany obiekt został powiększony 400 razy.

................................................................................

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-15T18:48:44+01:00
A) 12 * 5 = 60
b) 120 / 12 = 10
c) 400 / 40 = 10
4 5 4
2010-01-15T21:05:31+01:00
A) 12 x 5 = 60
b)120:12=10
c)400:40=10
4 5 4