Odpowiedzi

2009-09-28T10:21:34+02:00
X – pierwsza liczba
x+2 – druga liczba

(x + (x+2)) = ((x+2) – x) * 7
2x + 2 = 2*7
2x = 14-2
2x = 12
x = 6
I – 6
II - 8
1 5 1
  • m12
  • Początkujący
2009-09-28T10:47:29+02:00
X-pierwsza liczba
x+2-druga liczba

7(x+x+2)=x-(x+2)
7(2x+2)=x-x-2
14x+14=-2
14x=-2-14
14x=-16/14
x=-16/14=-8/7

-8/7+2=6/7
pierwsza liczba=-8/7
druga liczba=6/7

















9(
2009-09-28T12:27:55+02:00
Znajdź liczby , których suma jest 7 razy większa od różnicy , a pierwsza jest o dwa mniejsza od drugiej

a-pierwsza liczba
b-druga
a=b-2
a+b=7(b-a)

a-b=-2
a+b=7b-7a

a-b=-2/(-6)
8a-6b=0

-6a+6b=12
8a-6b=0

2a=12
a=12/2
a=6
b=8