Doświadczenie.

Jak zrobić jogurt?

Potrzebne będą:
litr pasteryzowanego mleka, 500 ml jogurtu naturalnego.

Uwaga:
Jogurt naturalny składa się między innymi z kwasu mlekowego i zawiera bakterie mlekowe.

Wykonanie:
1. Doprowadź mleko do wrzenia, a następnie ostudź je.
2. Dodaj do mleka jogurt, przykryj naczynie ściereczką i pozostaw przez 6-8 godzin w temperaturze pokojowej.

Wyniki:
Po wyznaczonym czasie w naczyniu powstaje jogurt, który nadaje się do jedzenia przez około 2 tygodnie.

Wnioski:
1. Podaj nazwę procesu, w wyniku którego z mleka powstał jogurt.
...............................................................................

2. Podaj inne przykłady zastosowania tego procesu w przemyśle spożywczym.
...............................................................................
...............................................................................

1

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-16T10:58:55+01:00
1. fermentacja mlekowa
2. Do ukwaszania mleka przeznaczonego do produkcji serów twarogowych
W przemyśle piekarskim; wchodzą w skład zakwasów chlebowych.
chodzi tu dokładnie o bakterie mlekowe które przeprowadzaja proces fermentacji mlekowej
160 4 160