9) cenę butów narciarskich obniżono po sezonie o 1/10 początkowej ceny a następnie podwyższono o 1/10 jaka jest końcowa cena butów narciarskich jeżeli początkowo kosztowały 300 zł?
10)turyści trasę 48 km planowali przejść w ciągu trzech dni pierwszego dnia przeszli 1/3 całej trasy drugiego 5/8 pozostałej trasy a trzeciego dnia resztę ile metrów przeszli turyści karzdego dnia ?
11)naczynie napełnione do 3/5 pojemności zawiera 450ml soku jaką pojemność ma to naczynie ?
12)liczbę 17 i 2/5 pomnóż przez jej wartość
13)jeden metr tasiemki kosztuje 2 i 2/5 zł ile metrów tasiemki można kupić za 16 i 4/5 zł
14)ile rączników o długości 1 i 3/10 m można uszyć z materiału o długości 10 i 2/5 m?

2

Odpowiedzi

2010-01-16T16:22:00+01:00
9.
300 × 1/10 = 30 zl
300 - 30 = 270 zł <-- I obniżka
270 × 1/10 = 27 zł
270 zł + 27 zł = 297 zł <-- końcowa cena

10.
I dzień = 1/3 × 48 = 16 km , pozostało 32 km
II dzień = 32 × 5/8 = 20 km
III dzień = 48 km - 16 km - 20 km = 12 km

11.
3/5 ----> 450 ml
1-----> x

x= 1 × 450 ÷ 3/5 = 150 × 5 = 750 ml
ODP. Pojemność tego naczynia to 750 ml.
13.

1 m ---> 2,4 zł
x ---> 16,8 zł

x= 16,8 ÷ 2,4 = 7 m
ODP. Można kupić 7 m tasiemki.

14.
10,4 ÷ 1,3 = 8
ODP. Można uszyć 8 ręczników.
2 5 2
2010-01-16T18:16:01+01:00
9)300zl-poczatkowa cena
300*1/10=30
300-30=270zl-cena butow po obnizce
270*1/10=27
270+27=297zl-cena po podwyzce
odp teraz kosztuja 297zl

10)48*1/3=16km-pierwszy dzien
48*5/8=30km-drugi dzien
48-(30+16)=48-46=2km-trzeci dzien

11)3/5 naczynia zawiera 450ml soku
1/5 naczynia zawiera 450ml:3=150ml soku
cale naczynie zawiera 150*5=750ml soku
odp.naczynie ma pojemnosc 750ml

13)2i2/5=2,4-1m
16i4/5=16,8-x
___________________
2,4x=16,8:2,4
x= 16,8 : 2,4 = 7 m

14)10,4:1,3=8

2 5 2