Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-28T17:10:56+02:00
{ 2(x+y)-(x-1)=y+2
{ x+y=1

{ 2(x+y)-(x-1)=y+2
{ x=1-y

{ 2(1-y+y)-(1-y-1)=y+2
{ x=1-y

{ 2-2y+2y-y=y+2
{ x=1-y

{ -2y=0
{ x=1-y
...
2009-09-28T18:35:40+02:00
{ 2(x+y)-(x-1)=y+2
{ x+y=1
przekształcamy pierwsze równanie
2x+2y-x+1-y-2=0
x+y-1=0
x+y=1

są to równania równoważne, więc nie możemy wyznaczyć rozwiązania
  • Użytkownik Zadane
2009-09-28T19:27:13+02:00
2x+2y-x+1-y-2=0
x+y-1=0

x+y-1=0
x+y-1=0

te równania są równe sobie. więc nie można jednoznacznie określić liczb x i y.