Odpowiedzi

2010-01-17T11:07:02+01:00
4(x-1)+5=3+2x
4x-4+5=3+2x
4x-2x=3+4-5
2x=2/:2
x=1
2010-01-17T11:07:19+01:00
Rozwiązania znajduja sie w załączniku
2010-01-17T11:18:34+01:00
4*(x-1)+5=3+2x
Przekształcamy tożsamościowo,czyli po kolei rozwiązujemy zadania.
4x-4+5=3+2x
teraz wyrazy niewiadome przenosimy na lewą stronę a wyrazy wiadome na prawą strone.Pamientając ,że gdy zmieniamy strone ,zmienia się również znak na przeciwny.
4x-2x=3+4-5
Redukujemy wyrazy podobne czyli.
2x=2
dzielimy obie strony przez tą samą liczbę równą od zera,czyli:
2x=2/:2
x=1
I mamy =]Teraz jest nierówność:
Robimy to samo tylko jak dzieli się przez (-) zmienia się znak nierówności na przeciwny =]

6x+3<2x+3
6x-2x<3-3
4x<3/:4
x<¾
później oś (nie umie tu namalować)
i Rozw:x∈(¾+ nieskończoność)


I to samo z tym =}

1,5x+15<29-1,3x
1,5x +1,3x<29-15
1,5x+1,3x<14
2,8x<14/:2,8
x<4²⁴/₂₈

Oś:
Rozw:x∈(4²⁴ \₂₈ + nieskończoność)

Myśle że jasno i że pomogłam,polecam się na przyszłość

=]