Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T12:57:46+01:00
P = 36 m kwadratowych

x - długość krótszej podstawy
3x - długość dłuższej podstawy
6m - wysokość

P =( (a+b) * h ) : 2

36= ( ( x+3x)*6 ) :2
36 = (4x*6):2
36 = 24x : 2 /*2
72 = 24x /:24

x = 3
3x = 9

Odp. Długości podstaw tego trapezu wynoszą 3m ( ta krótsza ) i 9m ( ta dłuższa ).
2010-01-17T12:57:55+01:00
P = 36 m²
b = 3a
h = 6 m
P = ½ * (a + b) * h
36 m² = ½ * (a + 3a) * 6
36 m² = ½ * 4a * 6
36 m² = 3 * 4a
4a = 36 m² : 3
4a = 12 m
a = 12 m : 4
a = 3 m
b = 3 * 3 m
b = 9 m
1 1 1
2010-01-17T14:30:01+01:00

Ptrap.=36m2
a=?
b=3*a
h=6m
Ptrap.=(a+b)*h/2
P=(a+3a)*h/2
36=4a*6/2-aby uwolnić sie od mianownika całe równanie mnożymy przez2
72=4a*6
4a=72/6
4a=12
a=3m
b=3*a=3*3=9m
spr.P=(a+b)*h/2
P=(3+9)*6/2
p=36cm2
Odp:Dł.podstaw trapezu wynosi 3m i 9m.
4 3 4