Odpowiedzi

2009-09-28T17:54:27+02:00
X*1,2 *0,9*0,95 = 513 |:0,95
x*1,2*0,9 = 540 | :0,9
x*1,2=600 |:1,2
x = 500
513 - 500 = 13
Cenę podwyższono o 13 zł
2009-09-28T18:01:26+02:00
X - cena początkowa
x+0,2x=1,2x - cena po podwyżce o 20%
1,2x - 0,1*1,2x=1,08x - cena po obniżce o 10%
1,08x- 0,05*1,08x=1,026 - cena po obniżce o 5%

Można to również zawrzeć w jednym równaniu:
1,2x*0,9*0,95=513

1,026x= 513 / :1,026
x= 500
513-500= 13

Odp. Cena wzrosła o 13zł w stosunku do ceny początkowej.

1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-28T18:05:14+02:00
X- cena początkowa
x+0,2x - cena po podwyżce o 20%
1,2x

1,2x - 0,1*1,2x - cena po obniżce o 10%
1,08x

1,08x- 0,05*1,08x - cena końcowa, po obniżce o 5%
1,026x

1,026x= 513
x= 500

513-500= 13 - o tyle wzrosła cena początkowa

Odp. Cana końcowa wzrosła o 13zł w stosunku do ceny początkowej.
4 5 4