2. Kasia ma 33 zł. Chce kupić urodzinowe prezenty dla Grażyny i Ani. Grażynie ma zamiar kupić kosmetyki, które kosztują 17,80 zł, a Ani książkę o 2,90 zł droższą od kosmetyków. Ile pieniędzy brakuje Kasi na zakup tych prezentów?

3

Odpowiedzi

2010-01-17T15:04:18+01:00
17,8zł + 2,9zł = 20,7zł
17,8zł + 20,7zł = 38,5zł
38,5zł - 33,0zł = 5,5zł
Odp. Kasi brakuje 5,5zł do zakupu tych prezentów.
13 4 13
2010-01-17T15:05:24+01:00
17, 80 zł - kosmetyki
17, 80 + 2, 90 = 20, 70 (zł) - ksiązka
17, 80 + 20, 70 = 38, 50 (zł)
38, 50 - 33 = 5, 50 (zł)
Odp: Kasi brakuje 5 zł 50 gr.
7 4 7
2010-01-17T15:05:26+01:00
33 zł- ilość pieniędzy, które ma Kasia
17,80 zł- wartość prezentu, który Kasia chce kupić Grażynie
17,80+2,90=20,70zł- wartość prezentu, który Kasia chce kupić Ani

17,80+20,70= 38,50 zł
38,50-33= 5,50 zł

Odp. Kasi zabraknie 5,50 zł
6 4 6