Odpowiedzi

2010-01-17T15:50:29+01:00
Jeśli ma być na 5 minut przed lekcją, to powinien w szkole być o 8¹⁰.
Poranne czynności + droga do szkoły po zsumowaniu zajmują mu 45 min. Mamy więc:
8¹⁰-45 min=7²⁵

Ewentualne rozwiązanie:
8 i 15/60-5/60= 8 i 10/60 (8:10)
30 min+15min= 45min
8 i 10/60 - 45/60 = 7 i 25/60

1/60 - jedna minuta.
2010-01-17T15:50:59+01:00
Poranne mycie,jedzenie 30 min
droga do szkoły 15 min
czas przed lekcją 5 min

30+15+5=50 min

Skoro lekcje zaczynają sie o 8.15 to powinien wstać 50 min wcześniej czyli

8h 15 min -50 min = 7.25

Powinien wstać o 7.25
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T15:51:28+01:00


30 min - mycie, jedzenie...
15 min - droga do szkoły

30+15=45 min - gdyby wstał 45 min wcześniej, to zdążyłby akurat na 8.15, ale on chce być 5 min wcześniej, czyli dodamy 5 min:

45+5=50min

8.15-50min=7.25

Karol powinien wstać o 7.25.
1 5 1