Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T16:20:37+01:00
2,5 godziny= 150minut
150minut/15minut=10
10*20km=200km
bo caly czas jedzie z taka sama predkoscia czyli pokona 200km
2010-01-17T16:21:26+01:00
15 x 2 = 30 minut
2,5 h = 150 minut

20 x 2 = 40 km/30 minut

150 : 30 = 5

40 x 5 = 200 km / 2,5 h
2010-01-17T16:22:35+01:00
X- kilometry które przejedzie w ciągu 2,5 h

20km - 15 min
x km - 2,5 h= 150 min

x=(20 km*150 min)÷15 min=3000÷15=200 km.

Odp. W ciągu 2,5 h samochód pokona 200 km.