Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T21:10:48+01:00
Przedstaw w postaci iloczynu:
5x (do potęgi 2) -15x
5x² - 15x = 5x(x -3)

3by-6b = 3b( y -2)

-8xy+8X= -8x( y - 1)

10a (potęga 2)-2ab= 10a² -2ab= 2a( 5a -b)

xy-x(potęga 2)y = xy - x²y = xy( 1 -x)

6a-24b+30c = 6( a - 4b + 5c)

12ab(potęga 2)+16b(potęga 2)=
= 12ab² + 16b² = 4b²( 3a + 4)

x(potęga 3)-2x(potęga 2)+x=
= x³ -2x² + x = x( x² -2x +1) = x( x-1)(x-1)

2xy+3x-x(potęga 2)y=
= 2xy + 3x -x²y = x(2y + 3 - xy)
224 3 224
x(potęga 3) -2x(potęga 2)+x=powinno być tak xD =x(xpotęga2-2x+1) to prawidłowo :P
Pozdro dla Dawida, Szymona i wszystkich, którzy ściągają stąd na matmę. Konstantynów