Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
  • Prox
  • Początkujący
2010-01-17T18:30:08+01:00
Wiadomo, że wzór na dłuższą przekątną sześciokąta to D=2a, w tym przypadku wzór będzie wyglądał D=2x. Nie wiem jak Ci opisać, ale mając już bok krawędzi bocznej i przekątną sześciokąta, a także przekątną graniastosłupa wychodzi nam trójkąt prostokątny. Wtedy używamy pitagorasa
a kwadrat+b kwadrat=c kwadrat
w tym przypadku to będzie:
D kwadrat(oznaczmy tą literą przekątną graniastosłupa)=3x kwadrat+2x kwadrat
D kwadrat=9x kwadrat+4x kwadrat
D kwadrat=13x kwadrat
D=√13x

P.S.: Dla wyobraźni dołączam link z graniastosłupem
http://www.mediafire.com/?akzclnnkmdc