1.Skrzynka pełna orzechów waży 5,5 kg . Taka sama skrzynka wypełniona jabłkami waży 7,5 kg.Ile waży sama skrzynka , jeśli jabłka są 1,5 raza sięższe od orzechów.
2.Z dwóch miejscowości oddalonych o 280 km wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie 2 samochody.w ciągu pół godziny jeden z nich przejechał 1/7 , a drugi 1/8 całej trasy .Ile minut jeszcze upłynie do momentu spotkania się tych samochodów.
3.Książka była 5 razy droższa od zeszytu.Obniżono wszystkie ceny o 2 zł i teraz książka jest droższa od zeszytu 7 razy.Ile kosztowała książka przed obniżką ?

Jeśli można to proszę o obliczenia :)

2

Odpowiedzi

2010-01-17T19:05:14+01:00
1)orzechy + skrzynka-5,5
jablka +skrzynka-7,5

x-waga skrzynki

7,5-x=(5,5-x)*1,5
7,5x=8,25-1,5x
7,5x+1,5x=8,25
9x=8,25
x≈1

orzechy=5,5-1≈4,5
jablka=7,5-1≈6,5

2)
x-cena ksiazki przed obnizka
y-cena zeszytu przed obnizka

x=5y
x-2=7(y-2)

x=5y
x-2=7y-14

x=5y
x-7y=-14+2

x=5y
5y-7y=-12

x=5y
-2y=-12 |:(-2)

x=5y
y=6

x=30
y=6


Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T21:12:56+01:00
1.
z orzechami 5,5 kg
z jabłkami 7,5 kg
jabłka 1,5 cięższe
7,5 kg - 5,5 kg to 2 kg
2 kg * 2 = 4 kg
4 kg to orzechy
6 kg to jabłka
5,5 kg - 4 kg = 1,5 kg
1,5 kg to skrzynia
Odp. Skrzynia waży 1,5 kg.
2.
droga to 280 km
0,5 godziny jednego samochodu to 1/7 trasy czyli 40 km
0,5 godziny drugiego samochodu to 1/8 trasy czyli 35 km
40 km + 35 km = 75 km
280 km : 75 km = 3,7(3) <<<(ułamek okresowy)
3,7(3) = 3,7 godziny
3,7 godziny = 222 minut
odp. W ciągu 222 minut samochody się spotkają.
3.
książka 5x
zeszyt x
obniżka 2 zł wszystkiego
książka 7x
zeszyt x
książka 30 zł
odp. Książka przed obniżką jest warta 30 zł.
2 3 2