Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T19:45:14+01:00
1. 7x-3y-1=0
4x-5y-17=0

{ 7x - 3y = 1 / * (-5)
{ 4x - 5y = 17 / * 3

{ -35x + 15y = -5 / +
{ 12x -15y = 51 / (dodajemy stronami)

-35x + 15y + 12x - 15y = -5 + 51
-23x = 46 / : (-23)
x = -2

podstawiamy np. do drugiego równania:

-24 - 15y = 51
-15y = 75 / : (-15)
y = -5

{ x = -2
{ y = -5


2. 3x+5y=4
7x-3y=2

{ 3x + 5y = 4 / * 3
{ 7x - 3y = 2 / * 5

{ 9x + 15y = 12 / +
{ 35x - 15y = 10 / (dodajemy stronami)

9x + 15y + 35x - 15y = 12 + 10
44x = 22 / : 44
x = 1/2

podstawiamy np. do równania pierwszego

3/2 + 5y = 4 / * 2
3 + 10y = 8
10y = 5 / : 10
y = 1/2

{ x = 1/2
{ y = 1/2
1 5 1
2010-01-17T19:53:08+01:00
1)7x-3y-1=0
4x-5y-17=0

7x-3y=1 /x-4 x-razy!
4x-5y=17/x7

-28x+12y=-4
28x-35y=119

-23y=115
y=-5

7x-3y=1 /x-5
4x-5y=17 /x3

-35x+15y=-5
12x-15y=51

-23x=46
x=-2

2) narazie nie wiem jak zrobie to napisze