Odpowiedzi

2010-01-17T20:34:08+01:00
1602-600=1002

Wiedząc że, temperatura maleje 1 C na 100m :
1002:100=10,02

20-10,02= 9,98 C w przybliżeniu 10
17 3 17
2010-01-17T20:39:10+01:00
Temperatura zmienia sie o 0,5°C na 100 m tak więc na początku obliczmy różnicę wysokości:
1602m-600m = 1002m

teraz obliczmy o ile stopni zmieni się temperatura. Obliczmy to z proporcji:

100m - 0,5°C
1002m - x
100x = 1002*0,5
100x = 501
x≈5°C

czyli temperatura zmieni sie o 5°C tak więc:
20°C - 5°C = 12°C

Odp.Na szczycie Śnieżki temperatura wynosi 15°C.
11 2 11
2010-01-17T21:40:49+01:00
To co jest napisane w poprzednich jest źle !!!
Na początku obliczamy różnicę wysokości która wynosi :
1602 m n.p.m - 600 m n.p.m = 1002 m
tak na każde 100 metrów w górę powietrze oziębia się o 0,6 stopnia C .
układamy proporce :
100 m - 0.6 C
1002m - x C
x = 1002*0,6 / 100 co daje :
x = 6,01 C co daje 6 stopni C
20 s C - 6 s C = 14 s C
Odp. Temperatura na Śnieżce wynosi 14 stopni C .
16 4 16