Skróć do najprostrzej postaci (wszystkie przykłady zapisane sa w ułamkach zwykłych):
a) (8b-4a)÷(12b-6a)
b) (1b-a)÷(c-bc)
c) (a-a²)÷ (a-1)
d) [(a+b)²]÷(a²-b²)
e) (4a² - 9b²)÷[(2a+3b)²]
f) [(b-a)²]÷[(a-b)²]
g) (4a²-24a+36)÷(4a²-36)

Proszę o szybką odpowiedź.! ;))

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-17T22:55:44+01:00
A) (8b-4a)÷(12b-6a)=
4(2b-a) : 6(2b - a) = 4/6= 3/3
b) (1b-a)÷(c-bc)=
= (1b -a) : c(1-b) =
= -(a - 1b) : c( 1-b) =
= - (a - 1b) /- c( b-1) =
= (a-1b) /c(b-1)

c) (a-a²)÷ (a-1)=
= a(1-a) : -(1 -a)=
= -a

d) [(a+b)²]÷(a²-b²)=
= [(a+b)²] : [(a -b) (a + b)]=
= (a+b) : ( a-b)

e) (4a² - 9b²)÷[(2a+3b)²]=
=[( 2a -3b)(2a + 3b) ] : [(2a+3b)²]=
= (2a -3b) : (2a + 3b)

f) [(b-a)²]÷[(a-b)²]=
= [(b-a)(b-a) ] :[ (a-b)(a-b)]=
= [ -(a-b)*(-1)(a-b)] : [(a-b)(a-b)]=
= [(a -b)*(a-b)] : [(a-b)(a-b)]=
= 1

g) (4a²-24a+36)÷(4a²-36)=
=( 2a - 6)² : [(2a - 6)(2a + 6)]=
= [(2a -6)(2a -6)] : [(2a - 6)(2a + 6)]=
= (2a -6): (2a + 6)=
= 2(a-3) : 2(a +3)=
= (a -3) : (a + 3)

2010-01-17T22:56:20+01:00
A) 8/12 b / 4/6 a
b)a
c)1
d)[(a)2]2
e)6a2 -6b2
f)nic
g) 8a2 - 24a


Te dwójki to kwadraty są.