Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-28T21:26:25+02:00
1.kąt przy podstawie wynosi 40st.,wiec kat zewnetrzny bedzie miał 360 st - 40 st = 320 st. - pierwszy kat
2.tak samo drugi kąt
suma kątów w tr. wynosi 180 st to 180- (40+40)=180-100=100
3. 360 - 100=260 - trzeci kąt zw.
i gotowe!
2009-09-28T21:26:38+02:00
To kąt obok tego drugiego też ma 40st,a ten na górze ma 100st...
Także górna suma kątów zewnętznych wynosi 260st, a na dole 2 razy po 320 st.
więc suma:
260+320+320=900st