Odpowiedzi

2010-01-18T15:48:30+01:00
W hotelu jest 12 pokojów 3-osobowych, a 17 pokoi 2-osobowych.
12*3=36
70 - 36 = 34
34 : 2 = 17
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-18T15:58:40+01:00
70 miejsc
29 pokoi
x- ilość pokojów 2-osobowych
29-x- ilość pokoi 3-osobowych
2x - ilość miejsc w pokojach 2-osobowych
3(29-x) - ilość miejsc w pokojach 3-osobowych

2x+3(29-x)=70
2x+87-3x=70
2x-3x=70-87
-x=-17 /÷(-1)
x=17

17 pokoi 2-osobowych
29-17=12 pokoi 3-osobowych

Spr.
17*2+12*3=70
34+36=70
70=70

Odp.: W hoteliku znajduje się 17 pokoi 2-osobowych i 12 pokoi 3-osobowych.

2 3 2