Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-19T01:42:46+01:00
Równanie przechodzącej przez 2 różne punkty:
(y-y₁)(x₂-x₁)=(x-x₁)(y₂-y₁)
podstawiamy pod ten wzór dwie pierwsze współrzędne:
(y+3)(-2-1)=(x-1)(-9+3)
-3(y+3)=-6(x-1) /:(-3)
y+3=2x-2
y=2x-5

podstawiamy pod wzór funkcji współrzędne punktu C i jeśli wyjdzie równanie tożsamościowe, to znaczy, że ten punkt leży na prostej przchodzącej przez 2 pozostałe punkty, czyli wszystkie punkty są współliniowe

3=8-5
3=3-tożsamość=> punkty są współliniowe c.n.d