Zad.1 Pan Kowalski założył w banku kapitał 40000zł w którym oprocentowanie roczne wynosi 24% Bank stosuje do tych lokat kapitalizację roczną. Po ilu latach na koncie pana Kowalskiego znajdzie się kwota w wysokości 76264,96 zł ?

Zad.2 Wyznacz NWD i NWW liczb 220 i 164

2

Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-28T22:43:14+02:00
40000-cala kwota
24% oprocentowanie roczne
76264,96-kwota po x latach
x- liczba lat

a wiec
24%*40000=9600 odsetki po roku
76264,96-40000=36264,96

9600-100%
36264,96-x
x=377,76

rok =100%
x lat=377,76
x=3,77 lat a wiec po 3 latach
2 5 2
2009-09-28T23:20:17+02:00
40000×24/100=9600
40000+9600=49600
76264,96-49600=26664,96
26664,96÷9600=2,7776
na koncie pana Kowalskiego znajdzie się kwota w wysokości 76264,96 po 2 latach 7 miesiącach