Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-18T19:44:32+01:00
Konserwanty rakotwórcze:
E 210 - E 219 (kwas benzoesowy i jego związki) – napoje gazowane, majonezy, sałatki, marynaty,
konserwy owocowe i warzywne. E 239 – różne produkty E 249 - E 252 – wędliny, sery podpuszczkowe i topione

Barwniki zabronione:
E 103, E 105, E 111, E 121, E 125, E 126, E 130, E 152, E 161g, E 180, E 181.
Barwniki rakotwórcze:
E 131 – drażetki; kolor niebieski, E 132 – drażetki cukiernicze; kolor niebieski E 142 – słodycze; kolor zielony

Barwniki podejrzane:
E 122 – dżemy, marmolady, budynie, lody, napoje, polewy; k. czerwony E 141 – groszek konserwowy; kolor zielony E 151 – tanie odmiany kawioru, galaretki, wyroby żelowe; kolor czarny

Konserwanty (E 200 ...) Są to związki chemiczne, zapobiegające psuciu się żywności lub opóźniające ten proces. Większość konserwantów działa na drożdże i pleśnie, a tylko niektóre (E 210 – E 215) chronią przed bakteriami. Często istnieje więc konieczność zastosowania jednorazowo więcej niż jednego środka konserwującego. Najczęściej stosowanymi konserwantami są azotany i siarczany oraz inne związki siarki. Konserwanty zabronione: E 222, E 223, E 224, E 232, E 234, E 241
1 5 1