Odpowiedzi

Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-18T20:52:15+01:00

pozbywam się postaci ułamkowej i mnożę obie strony równań przez wspólny mianownik ułamków:
1½(x-3)+⅔(y-1)=5 /*6
¾(x-1)+1⅓(y-4)=3 /*12

9(x-3)+4(y-1)=30
9(x-1)+16(y-4)=36

9x-27+4y-4=30
9x-9+16y-64=36

9x+4y=61 /*(-1)
9x+16y=109

-9x-4y=-61
9x+16y=109

dodaję stronami:
12y=48
y=4


Podstawiam do jednego z równań:
9x+4*4=61
9x=61-16=45
9x=45
x=5

Odp. x=5 y=4


b)
⅖(x+7)-⅓(y+3)=2 /*15
½(x-4)+⅔(6-y)=3 /*6

6(x+7)-5(y+3)=30
3(x-4)+4(6-y)=18

6x+42-5y-15=30
3x-12+24-4y=18

6x-5y=3
3x-4y=6 /*(-2)

6x-5y=3
-6x+8y=-12

3y=-9
y=-3

6x-5*(-3)=3
6x=3-15
6x=-12
x=-2

Odp. x=-2, y=-3