2 2/3 - 1 9/12 + 3 10/15 =
5 1/2- 2 2/3 + 3 3/8 =
17/4 - 2 1/10 + 42/40 =
zad 3
4/5 *1/2 =
3/5 * 10/17 * 34/39 =
1/2 * 3 1/3 =
3 3/4 * 1 3/5 =
zad 4
7/8 : 4/5 =
5/12 : 1/9 =
2 1/2 : 3/7 =
4 3/8 : 1 3/32 =
zad 5
6 1/2 * 4/13 - 8/15 : 2 =
7 1/7 : 1 11/14 - 1 2/5 * 15/28 =
zad 6
4/9 * 63 =
7/15 * 40 =
5 1/8 * 28 =

2

Odpowiedzi

2010-01-18T22:14:17+01:00
2 2/3 - 1 9/12 + 3 10/15 = 2 8/12 - 1 9/12 + 3 10/15 =
=1 20/12 - 1 9/12 + 3 2/3 = 11/12 + 3 8/12 = 3 19/12 = 4 7/12

5 1/2- 2 2/3 + 3 3/8 = 5 3/6 - 2 4/6 + 3 3/8 =
= 4 9/6 - 2 4/6 + 3 3/8 = 2 5/6 + 3 3/8 = 2 20/24 + 3 9/24 =
= 5 29/24 = 6 5/24

17/4 - 2 1/10 + 42/40 = 4 1/4 - 2 1/10 + 1 2/40 =
= 4 10/40 - 2 4/40 + 1 2/40 = 3 8/40 = 3 1/5

zad 3
4/5 *1/2 = 2/5

3/5 * 10/17 * 34/39 = 6/17 * 34/39 = 4/13

1/2 * 3 1/3 = 1/2 * 10/3 = 5/3 = 1 2/3

3 3/4 * 1 3/5 = 15/4 * 8/5 = 6

zad 4
7/8 : 4/5 = 7/8 * 5/4 = 35/32 = 1 3/32

5/12 : 1/9 = 5/12 * 9/1 = 15/4 = 3 3/4

2 1/2 : 3/7 = 5/2 * 7/3 = 35/6 = 5 5/6

4 3/8 : 1 3/32 = 35/8 : 35/32 = 35/8 * 32/35 = 4

zad 5
6 1/2 * 4/13 - 8/15 : 2 = 13/2 * 4/13 - 8/15 * 1/2 =
= 2 - 4/15 = 1 11/15

7 1/7 : 1 11/14 - 1 2/5 * 15/28 = 50/7 : 25/14 - 7/5 * 15/28 =
= 50/7 * 14/25 - 7/5 * 15/28 = 4 - 3/4 = 3 1/4

zad 6
4/9 * 63 =4/9 * 63/1 = 28

7/15 * 40 = 7/15 * 40/1 = 56/3 = 18 2/3

5 1/8 * 28 = 41/8 * 28/1 = 287/2 = 143 1/2
2 5 2
2010-01-18T22:46:53+01:00
1.
a)2 40/60 - 1 45/60 + 3 40/60 = 4 35/60=4 7/12
b)5 12/24 - 2 16/24 + 3 9/24 = 6 5/24
c)170/40 - 2 4/40 + 42/40 = 4 10/40 - 2 4/40 + 1 2/40 = 3 8/40 = 3,2
3.
a)0,8*0,5= 0,4
b)3/5 * 10/17 * 34/39 = 1*2* 2/13 = 2* 2/13= 4/13
c)1/2 * 3 1/3 = 1/2 * 10/3 = 10/6 =1 4/6 =1 2/3
d)3 3/4 * 1 3/5= 15/4 * 8/5 = 3 * 2 = 6
4.
a)7/8 : 4/5 = 7/8 * 5/4 = 35/32 = 1 3/32
b)5/12 : 1/9 = 5/12 * 9 = 45/12 = 3 9/12 = 3 3/4
c)2 1/2 : 3/7 = 5/2 * 7/3 = 35/6 = 5 3/6 = 5 ½
d)4 3/8 : 1 3/32 = 35/8 : 35/32 = 35/8 * 32/35 = 32/8 = 4
5.
a)6 1/2 * 4/13 - 8/15 : 2 = 13/2 * 4/13 - 8/15 * 1/2 = 2 - 4/15 = 1 11/15
b)7 1/7 : 1 11/14 - 1 2/5 * 15/28 = 50/7 : 25/14 - 7/5 * 15/28 =
50/7 * 14/25 - 3/4 = 4 - 3/4 = 3 1/4
6.
a)4/9 * 63 = 252/9 = 28
b)7/15 * 40 = 56/3 = 18 2/3
c)5 1/8 * 28 = 41/8 * 28 = 1148/28 = 41