1Oblicz wartość liczbową wyrażeń:
2a*+b* dla a=-3, b=2.

2Doprowadź do najprostszej postaci:
a) 4x-3y*-10x-4y*+8y*
b) 2x+(-3x+2y)-(6x+3y)
c) 3+2(c+2d)-3(d-4c)
d) (2x-y)(4+3y)

3.Wyłącz najwiekszy wspolny czynnik przed nawias:
a) 8a*-4a*+8a
b) 9x*y-3xy

ps. *- do kwadratu;D

3

Odpowiedzi

2010-01-18T23:02:39+01:00
2a*+b* dla a=-3, b=2.

2*(-3)²+2²=
2*9+4=22


a)
4x-3y²-10x-4y²+8y²
y²-6x

b)
2x+(-3x+2y)-(6x+3y)
2x-3x+2y-6x-3y
-7x-y

c)
3+2(c+2d)-3(d-4c)
3+2c+4d-3d+12c
14c+d+3

d)
(2x-y)(4+3y)
8x+6xy-4y-3y²



a)
4a(a+2)

b)
3xy(3x-1)
Najlepsza Odpowiedź!
2010-01-18T23:04:55+01:00
1.2a*+b* dla a=-3, b=2.
2×9+4=22

2.
a) 4x-3y*-10x-4y*+8y*=4x-10x-3y²-4y²+8y²=-6x+y²
b) 2x+(-3x+2y)-(6x+3y)=2x-3x+2y-6x-3y=-7x-y
c) 3+2(c+2d)-3(d-4c)=3+2c+4d-3d+12c=3+14c+d
d) (2x-y)(4+3y)=8x+6xy-4y-3y²

3.
a) 8a*-4a*+8a=4a(4a-a+4)
b) 9x*y-3xy=3xy(6x-1)




1 1 1
2010-01-18T23:09:21+01:00
1) 2*(-3)²+2²=2*9+4=18+4=22

2)
a) y²-6x
b)2x-3x+2y-6x-3y=-7x-y
c)3+2c+4d-3d+12c=14c+d+3
d)8x+6xy-4y-3y²

3)a) 4a(2a-a+2)
b)3xy(3x-1)