Odpowiedzi

2010-01-19T12:02:18+01:00
1 dzien 45kg * 4/8 = 45Kg * 1/2 = 22,5kg
2 dzien 22,5kg * 7/14 = 22,5kg * 1/2 = 11,25Kg
Oli zostało 11,25Kg ziemniaków
2010-01-19T12:02:40+01:00
4/8 z 45kg-ilość ziemniaków sprzedana I dnia
7/14 z 45kg-ilosc ziemniaków sprzedanych II dnia

4/8*45kg=1/2*45kg=22,5 kg-ilość ziemniaków sprzedanych I dnia
7/14*22,5kg=1/2*22,5kg=11,25kg-ilosc ziemniaków sprzedanych II dnia
22,5kg+11,25kg=45kg
45kg-(22,5kg+11,25kg)=45kg-33,75kg=11,25kg

Odp.: Oli zostało 11,25kg ziemniaków.
2010-01-19T12:03:05+01:00
45 kg * 4/8 = 180/8 = 22,5 kg

45- 22,5= 22,5kg

7/14 = 1/2

22,5 kg * 1/2= 11,25 kg

22,5-11,25= 11,25 kg

Odp. Oli zostało 11,25 kg ziemniaków.