Odpowiedzi

2009-09-29T17:36:56+02:00
A)38 * 20 : 100 = 7.6
38 + 7.6 = 45.6
b)215 * 16 : 100 = 34.4
215 + 34.4 = 249.4
c)36.8 * 40 : 100 = 14.72
36.8 - 14.72 = 22.08
d)402 * 33.25 : 100 = 133.665
402 - 133.665 =268.335
5 5 5
2009-09-29T17:41:51+02:00
100% - 38
120% -x

x=120%* 38 :100=45.6


100% -215
74%- x

x=74%* 215 :100=159.1

100%-36.8
60%- x
x=60%*36.8 : 60%=22.8
1 5 1
Najlepsza Odpowiedź!
2009-09-29T17:47:25+02:00
A)100% + 20 % = 120 %
38 * 120 % = 38 * 1,2 = 45,6
b)100 % + 16 % = 116 %
215 * 116 % = 215 * 1,16 = 249,4
c)100 % - 40 % = 60 %
36.8 * 60 % = 36,8 * 0,6 = 22,08
d)100 % - 33⅓ % = 66⅔ % = ²⁰⁰/₃ * ¹/₁₀₀ = ⅔
402 * ⅔ = 268
5 4 5