Odpowiedzi

2009-09-29T17:39:03+02:00
Proporcją:
120 - 100%
3 - x

120x=300
x=300/120=2,5%
2009-09-29T17:39:10+02:00
120 - 117 = 3kg

120 kg - 100%
3 kg - x

x = 3x100 : 120
x = 300 : 120
x = 2.5%

Odp. Nie sprzedano 2.5% jabłek.
2009-09-29T17:41:11+02:00
120kg - 100%
12kg - 10%
12x 9,85 = 118,2kg =118